Antimaterie definiție

Glosar: Antimaterie

Semnificație

Antimateria este un concept fascinant și complex în fizica modernă, descriind un tip de materie care este opusă materiei obișnuite. La nivel fundamental, fiecare particulă de materie are o antiparticulă corespunzătoare cu aceeași masă, dar cu sarcină electrică opusă. Când materia și antimateria se întâlnesc, ele se anihilează reciproc, eliberând energie sub formă de fotoni.

Origine

Conceptul de antimaterie a fost introdus pentru prima dată de fizicianul britanic Paul Dirac în anii 1920. Teoria sa a prezis existența antiparticulelor, ceea ce a fost confirmat ulterior prin descoperirea pozitronului în 1932 de către Carl Anderson. Această descoperire a deschis noi perspective în fizica particulelor și a condus la cercetări intense asupra proprietăților și potențialului antimateriei.

Parte de vorbire

În limba română, cuvântul „antimaterie” este un substantiv de genul feminin. Este folosit în principal în domenii științifice, mai ales în fizică și cosmologie.

Sinonime

În contextul limbajului comun și al uzului general, „antimaterie” nu are sinonime directe. Totuși, în terminologia științifică, poate fi asociată cu termeni precum „antiparticulă” sau „particulă opusă”, care se referă la componente specifice ale antimateriei.

Cuvânt opus

Cuvântul opus pentru „antimaterie” ar fi „materie”. În cadrul fizicii, materia și antimateria sunt considerate opuse din cauza proprietăților lor complementare și a comportamentului lor de anihilare reciprocă.

Exemple de propoziții

  • O coliziune între materie și antimaterie ar putea elibera o cantitate imensă de energie.
  • Cercetătorii studiază posibilitatea de a folosi antimateria ca sursă de energie pentru viitoarele misiuni spațiale.
  • În cadrul experimentelor de la CERN, au fost create mici cantități de antimaterie pentru a înțelege mai bine universul nostru.
  • Filmările SF adesea exagerează capacitățile antimateriei, prezentând-o ca un combustibil extrem de puternic.