Revizuirea Articolului 13 in ceea ce priveste drepturile de autor online a trecut

Parlamentul European si-a dat aprobarea finala pentru Directiva de Copyright, un pachet controversial de legi creat pentru a face un update legii de copyright in Europa in era internetului.

Membrii parlamentului au votat 348 in favoarea legii si 274 impotriva. O propunere de ultimul moment conform caruia se putea retrage cea mai controversata clauza – cunoscuta ca si Articolul 13 sau „filtrul de upload” – a fost respinsa cu doar cinci voturi. Directiva va fi trecuta spre statele membre EU, care vor avea 24 de luni pentru a o integra in propriile legi.

Directiva de Copyright este in discutii de peste doi ani si a fost subiectul unor miscari din partea gigantilor tehnologici si a activistilor pentru drepturile digitale. Specialistii numesc ziua votarii drept „cea mai neagra zi pentru internet”.

Avocatii directivei spun ca aceasta va balansa locul de joaca dintre gigantii tehnologici americani si creatorii de continut europeni, dandu-le celor cu drepturi de autor putere asupra cum platformele de internet le distribuie continutul. Criticii spun, insa, ca legea este vaga si slab gandita si ca se va termina in restrictii pentru continut si modul cum acesta este distribuit online, dar si discursul liber.

Detaliile legislatiei vor trebui decise de fiecare stat membru UE, insa legea va avea un impact urias pentru cum functioneaza internetul in Europa. Asa cum am vazut si cu GDPR-ul, legile europene pot influenta politica US.